Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας ιδρύθηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον Φεβρουάριο του 2024 και από τον Μάιο του ίδιου έτους, στεγάζεται στις δικές του εγκαταστάσεις, 165 τ.μ., στο campus Γαιόπολις της Λάρισας. Διαθέτει δύο εργαστηριακές αίθουσες, γραφεία, ξενώνα ερευνητών, εξοπλισμό για εκπαιδευτική – ερευνητική δραστηριότητα και μελισσοκομείο 50 μελισσιών.

 

Οι στόχοι λειτουργίας του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας είναι οι ακόλουθοι:

 

  • Η θεωρητική και πρακτική κατάρτιση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων στο ευρύ επιστημονικό πεδίο της εφαρμοσμένης μελισσοκομίας. Με έμφαση στη βιολογία και τη συμπεριφορά των μελισσών, τις σύγχρονες μελισσοκομικές πρακτικές, στην αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών του μελισσιού με μη συμβατικές (χημικές) μεθόδους και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην ελληνική μελισσοκομία από την κλιματική αλλαγή.
  • Η ανάπτυξη ερευνητικής δραστηριότητας σε θέματα εφαρμοσμένης μελισσοκομίας, ιδιαίτερα δε σε αντικείμενα με υψηλή σημασία για την Ελλάδα.
  • Η προώθηση της διεπιστημονικότητας σε θέματα εφαρμοσμένης μελισσοκομίας, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων με συστατικά από το μελίσσι και εφαρμογή στην ιατρική του ανθρώπου. Πρόσθετα, η διεπιστημονικότητα μπορεί να επεκταθεί σε τομείς όπως η τηλεπισκόπηση, η βιοακουστική, η μετεωρολογία, οι τηλεπικοινωνίες κ.α.
  • Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η αξιολόγηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκπαιδευτικού υλικού με συνάφεια με το πεδίο του Εργαστηρίου.
  • Η εκπόνηση ερευνητικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων
  • Η κάθε μορφής συνεργασία με το ακαδημαϊκό προσωπικό του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής ή άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ή άλλων ακαδημαϊκών τμημάτων ΑΕΙ της χώρας, καθώς και με άλλα εργαστήρια, ινστιτούτα, κέντρα ερευνών, ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού
  • Η διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων με την πρόσκληση Ελλήνων και επιστημόνων εγνωσμένου κύρους της αλλοδαπής και η πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  • Η επιμόρφωση γεωπόνων, κτηνιάτρων, ζωοτεχνών και άλλων επιστημόνων και επαγγελματιών ασχολούμενων με το ευρύ γνωστικό πεδίο της Μελισσοκομίας και η ενημέρωση του μη ειδικού κοινού σχετικά με ζητήματα που άπτονται των ερευνητικών δραστηριοτήτων και στόχων του Εργαστηρίου.
  • Η παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες και κάθε νομικής μορφής οργανισμούς

 

Διευθυντής Εργαστηρίου

Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου, Επ. Καθηγητής

Προσωπικό Εργαστηρίου

Βασιλική Περιστέρη, Λέκτορας Εφαρμογών

Στυλοπούλου Βάια, ΕΤΕΠ

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο